Kahramanmaraş merkezli, 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen ve birçok ilimizi etkileyen depremlerin fiziki olduğu kadar psikososyal açıdan da etkileri olduğu şüphesiz. Milyonlarca insan için ne yazık ki hiçbir şey artık eskisi gibi olmayacak. ODTÜMİST Burs Çalışma Grubu olarak burs ve bursiyerlere yönelik faaliyetlerimiz oldukça yoğundu. Bu noktada ilk günden itibaren deprem bölgesindeki öğrencilerle iletişime geçtiğimizi, acil ihtiyaç desteklerini yine ilk günlerde ulaştırdığımızı ve Mart ayı başından itibaren de bursları başlatarak yaraları sarma konusunda süratle hareket ettiğimizi söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra bölgenin yeniden imarına, canlanmasına katkı sunmaya, ayrıca afetten etkilenen bireylerin normal yaşantılarına geçiş sürecinin hızlandırılması ve bu durumla başa çıkma ve iyi oluşlarının desteklenmesine yönelik çalışmalar da yaptık. Bu dönemdeki tüm çalışmalarımızın ayrıntılarını aşağıda bulabilirsiniz: |
|
BURS ÇALIŞMALARI | |
ODTÜ'lü Hocam Yanındayız
Depremden Etkilenen Bursiyerlere Bilgisayar Desteği
|
|
KAĞIT MASURA EV PROJESİ | |
Acil Tasarım Stüdyosu, 6 Şubat depremlerinin hemen ardından ODTÜ Mimarlık Fakültesi bünyesinde öğrenci, mezun ve akademisyenlerin hayata geçirdiği bir sivil oluşum. Kendiliğinden bir hareket olması bakımından sivil toplumun güçlenmesi anlamında çok değerli olduğunu düşünüyoruz. ODTÜMİST de ilgili çalışmaları desteklemek ve yurt dışından finansman desteği sağlamak konusunda bu projede aktif olarak rol almakta.
ODTÜ Mimarlık Fakültesinde hayata geçirilen Acil Tasarım Stüdyosu, 6 Şubat Depremlerinin hemen ardından geçici barınma ve birincil öncelikli fiziksel ihtiyaç üniteleri için alternatif çözümler tasarlamak ve üretmek; yaşanabilir, sürdürülebilir hızlı ve etkili tasarım önerileri geliştirmek; geri dönüşüm, ileri dönüşüm, biyobazlı malzemeler ve atıklar gibi alternatif malzemeler kullanmak amacıyla yola çıktı. Afet bölgesindeki geçici barınma problemine alternatif malzemeler ve yapım teknikleri ile arayışlar sürerken ünlü Japon mimar Shigeru Ban'in kurmuş olduğu Shigeru Ban Architects ve Voluntary Architects' Network ile iş birliği sağlandı. Saatler içerisinde kuruluma imkan veren ve Ukrayna'da da uygulanmış olan kağıt masura ev prototipinin üretimi için harekete geçildi. Üretim aşamasında çoğunluğu öğrencilerden oluşan gönüllü ordusu bir araya geldi. ODTÜMİST tarafından sağlanan fonlarla satın alınan malzemeler ile Fakülte atölyelerinde zemin, duvar ve çatı panelleri ile tüm yapı elemanları ve yalıtım parçaları üretilerek kağıt masura ev prototipi hazır hale getirildi. 3 Mayıs'ta ODTÜ Mİmarlık Fakültesinde Shigeru Ban'in katılımı ile gerçekleştirilen Mimari Çalışmaların ve Sosyal Katkıların Dengelenmesi konulu sunumunun ardından Kağıt Masura Ev Prototipinin açılış töreni yapıldı. Törenin ardından Kağıt Masura Ev Prototipi kısa sürede sökülerek 4 Mayıs’ta Hatay’ın Bohşin İlkokulu bahçesinde alternatif yapı çözümü olarak birkaç saat içerisinde “Akıl Oyunları” sınıfı olarak kurularak kullanıma sunuldu.
|
|
TUVALET KABİNİ - ÇADIR - AHŞAP YAPI PROJELERİ | |
ODTÜ Mimarlık Fakültesinde çalışmalarını sürdüren Acil Tasarım Stüdyosu tuvalet, çadır ve ahşap yapı konularında da çalışmalara başladı. Tuvalet konusunda aciliyet, hijyen ve mahremiyet açıklarının olduğunun tespitinin ardından vidasız ve menteşesiz, levhalar üst üste kütleler halinde yığılabileceğinden tırlarda çok sayıda taşınabilecek ve levhaların birbirine geçmesiyle kolayca kurulabilecek bir tuvaletin tasarımına önem verildi ve prototipi de üretildi. PPRC Boru, muşamba, dirsek parçaları ve ip malzeme kullanılarak düşük maliyetle alternatif çadır prototipi de üretildi. Konteyner veya çelik konstrüksüyon gibi kalıcı konutların ulaşımının zor olduğu dağ köyleri için, afet sonrası kısa ve orta vadede kullanılabilecek yapılara bir alternatif geliştirildi. Bu kapsamda, afet evleri gibi uzun süreli barınma ihtiyacının gerektirdiği temel şartları taşıyabilecek barınma ünitesi olacak ahşap yapıların prototiplerinin üretimine başlandı. Çadır prototipi üretimi sonrasında gerek maliyetin beklenenden yüksek olması gerekse içerisinde ısıtma olanaklarının olmaması, çabuk tutuşabilen bir malzeme olması vb. nedenlerle seri üretimin uygun olmayacağı sonucuna varıldı. Tuvalet kabininin seri üretimi halen değerlendiriliyor. Ahşap Yapı ise henüz prototip üretim aşamasında. Ahşap yapıda seri üretimin söz konusu olması bekleniyor.
|
|
Deprem, sel gibi felaketleri önleyemeyeceğimizi biliyoruz. Ancak, afetlerden böylesine etkilenmeyecek, sağlam bir yapı stoğuna kavuşmamız konusunda da ODTÜ bileşenlerinin azmine ve çalışma disiplinine güveniyoruz. Yaşanılanların bu topraklardaki son felaket olması dileğiyle…
|
|