Değerli Baraka Okurları,
Uzun bir aradan sonra karşınızda olan Baraka dergimizin Mayıs 2023 tarihli sayısını sunma görevini üstlenmekten mutluluk duyuyorum.
Açıkçası yayın kurulu benden bu sunuşu yazmamı istediğinde aralarına yeni katıldığımdan biraz çekinmiştim, ama hocalarımın ‘gençler yapsın’ teşvikleriyle kolayca ikna oldum. Hocalarımın bu sözleri, aklıma hemen genel kurulumuzda gençlere mutlaka söz verilmesini sağlayarak bana kendimi güvende hissettiren mezunumuzu getirdi. ODTÜ kültürümüzün gençlere verdiği değeri düşünürken aklımda bu yazı belirmeye başladı. Okuyacağınız sayıdaki başlıklara geçmeden önce biraz bu konudan bahsettim.
Bu sayıyı yayınladığımız sırada, ülke gündemimiz her zamankinden biraz daha yoğun hissettiriyor. Bir yandan deprem yaralarını sarmaya çalışırken, bir yandan seçimi bekliyoruz. ODTÜ’lüler olarak tabii ki yaşamımıza demokratik, güvenli ve huzurlu bir ülkede devam etmek istiyoruz ve sandığa bu dileklerle gidiyoruz. İşte bu Türkiye’de yaşayabilmenin yolu da gençlerin hayallerini, umutlarını ve seslerini korumalarından geçiyor. Bence her daim öğrencilerin ve genç mezunların yanında olan ODTÜ’lüler de bunu çok iyi başarıyor. ODTÜ kültüründe gençler hak ettikleri saygıyı görüyor; inşasında rol alacaklarını çok iyi bildikleri geleceğe öz güvenle ve umutla yürüyorlar.
Gençlik ve hayaller deyince biraz geçmişe, 2013 yılındaki mezuniyetime gidiyorum. Devrim’de taşıdığımız pankartları hatırlarken; gençlerin birçoğunun bu seçimlere bizimkilere benzer hayallerle gittiklerini düşünüyorum. En özgün halimizle kendimiz olabileceğimiz, özgür, eşit ve insanca yaşayabileceğimiz bu ortak gelecek; ülkemizden ayrılan ya da ayrılmayı isteyen gençlerin sayısına bakınca mevcut gerçeklikte hala hayal gibi görünüyor. Hatta ne yazık ki genç arkadaşlarımızın umutlu kalmakta gittikçe daha fazla zorlandıklarını birçok araştırmadan ve deneyimlerimden biliyorum. Oysa tüm gençler yalnızca özgün potansiyellerini hayata geçirebileceklerine inanmak için kendilerine fırsat verilmesini ve yol açılmasını istiyorlar.
Biliyorum ki, mezunlarla yolu çok erken kesişmiş eski bir ODTÜMİST Bursiyeri olarak, ODTÜ’lülerle birlikteyken hissettiğim değerlilik duygusu bana birçok yönden güven veriyor. Gençler de elbette benim gibi hak, özgürlük ve farklılıklarına saygı duyulacak böyle alanlara ihtiyaç duyuyorlar. Bu tür alanların artması için ise, ODTÜ’lüler olarak bu kültürümüzü genç mezunlara aktararak yaşatmaya ve bu ortak yaşam anlayışının yaygınlaşması için iyi örnek olmaya devam etmemizi diliyorum.
Bu duygu ve dileklerle, size Baraka’nın bu sayısından bahsetmek istiyorum.
Bu sayımızda sizlere ODTÜ mezunlarından, derneğimizden ve kampüsten haberler getirdik. Toplumsal gündemimiz olan deprem felaketinin ardından yapılan çalışmalara da bu sayımızda yer verdik. ODTÜMİST Burs Çalışma Grubu Sorumlusu Hüray BÖKE (MAN '82) depremin ardından yapılan çalışmaları anlatırken; Nezih YAŞAR (IE '82) da yeni kurulan Deprem Çalışma Grubu’nun ODTÜ Evrenindeki Deprem Çalışmaları Derlemesi (envanter) başta olmak üzere yürütülen çalışmaları yazdı. ODTÜ Eğitim Bilimleri Bölümü'nden Prof. Dr. Özgür ERDUR-BAKER depremin ardından psikolojik iyi oluşu desteklemek üzerine yazdı. Yine depremin ardından gelen uzaktan eğitim kararları ve barınma koşulları ile ilgili kampüsteki gelişmeleri de İktisat 2. sınıf öğrencisi Gültekin ARIK bizimle paylaştı. Cem SARVAN (MINE’89) ise ODTÜMİST Maraton Grubu’nun başarıyla tamamlanan Maraton 2022 kampanyasını anlattı. Son olarak, ODTÜMİST’in ve diğer ODTÜ Mezun Dernekleri’nin yeni yönetim kurullarına da yer vererek sizlerle tanıştırmayı amaçladık.
Özenle hazırladığımız bu sayıyı keyifle okumanızı dileriz.
ODTÜMİST Baraka Yayın Kurulu adına,
Pelin KÜNEY OCAK (IR ’13) ODTÜMİST Yönetim Kurulu 2. Başkanı