Erdal Erzincan’ın adını sanırım duymayan yoktur. Çok önemli bir bağlama virtüözü ve müzik adamı olarak belleklerimizde yeri vardır. Ancak, bu yazıda sözünü edeceğimiz Erdal Erzincan, bilinen kişiliğine ek olarak bir özveri sembolü olarak gönüllerde yer almış bir sanatçı. Gerçek sanatçılarda zaten bulunması gereken duyarlılık, yetenek, çalışma azmi onda da var ama onda fazladan bir şeyler daha var; yıllardır bozulmayan, esen rüzgarlara kapılmayan bir sağlam duruşa, dünyaya soldan bakan bir yüreğe sahip. Bu yüzden rejim tarafından haksızlıklara uğruyor ama kendiyle birlikte hareket eden birçok sanatçıyla birlikte hak ettiği saygı ve sevgiyi görüyor. Toplumun demokrasi güçlerinin başının üstünde yeri var onun.
Bu yazıda asıl sözünü edeceğimiz şey Sayın Erzincan’ın bütün bu saydığım özelliklere eklediği bir boyut: Özveri.
Sevgili Erdal Erzincan bütün sanatçılarda az-çok var olduğunu bildiğimiz sanatçı bencilliğine sahip değil. Halk Müziği dünyasında bugüne dek gerçekleştirdiği Bağlama Kursları, Bağlama Orkestrası, Bağlama Metodu gibi özverili çalışmalarına şimdi de “Gezici Bağlama Atölyesini” ekledi.
Gezici Bağlama Atölyesi, bağlama eğitimini Anadolu’da bu olanağa ulaşamayan öğrencilere götürmek amacı ile yola çıkmış. Zaman içinde bu toprakların çocuk oyunlarını, manilerini, muhabbetlerini, türkülerini, deyişlerini, aşıklarını, giysilerini ve yemeklerini de öğreterek Anadolu’nun kültürel belleğine doğru yolculuğa çıkan bir kültür atölyesine dönüşmüş durumda. Dergimizin yayına gireceği sıralarda Gezici Bağlama Atölyesi birinci yılını başarıyla tamamlamış olacak. Bizim de bu yazıyı bu günlerde yayınlamamızın nedeni de bu başarılı projenin birinci yılını kutlamak.
“Amaç eşitsizliğe dur demek” diyen Erdal Erzincan, atölyeyi olanakları kısıtlı üç ilde (Erzurum, Erzincan, Dersim) başlatmış. Sınavla seçilen, yaşları 8-12 arasındaki 25 öğrenci ilk derslerini Erdal hocalarından aldıktan sonra onun görevlendirdiği eğitmenlerle devam ediyorlar. Teknolojiyi de iyi kullanarak Erdal Erzincan’ın internet üzerinden atölye çalışmalarını izlemesi ve denetlemesi sağlanmış. Ayrıca Erdal Erzincan kendisi de sık sık atölye kapsamındaki köylere gidip çalışmaları yerinde izliyor. Dersler bazen bir Cem evinde, bazen kullanılmayan bir okulda, bazen de genişçe bir evde gerçekleştiriliyor. Bizim hissettiğimiz kadarıyla kolektif bir özveri söz konusu.
Kendi ifadesine göre Gezici bağlama atölyesi fikrinin temelinde Erdal Erzincan’ın Erzurum’da geçen çocukluğunda çektiği sıkıntılar yatıyor. O günlerde bağlama çalmaya başladığı halde daha ileriye gidebilmek için çevresinde bağlama hocası bulamadığını hatırlayan sanatçı, şimdi yaptıklarını kendi çocukluğuna bir yatırım sayıyor, çocukluk hayalinin gerçekleştiğini görmenin mutluluğunu yaşıyor.
Söylemeye gerek yok, kolayca tahmin edebileceğiniz gibi bu atölyedeki hizmetler tamamen ücretsiz. Yapılan tüm masraflar Erdal Erzincan tarafından karşılanıyor. İşte bu projenin ODTÜMİST’i hatırlatan tarafı da bu. ODTÜMİST’in her yıl 600’den fazla ODTÜ öğrencisine burs vermesi gibi bu proje de yüksek düzeyli bir toplumsal sorumluluk projesi olarak göz kamaştırıyor. Sevgili Erdal hoca, bu atölyeyi yürütecek kadar geliri olduğunu ve gücü yettiğince sonuna kadar gideceğini de söylüyor.
Projenin bir sonraki adımında, bu atölyeden yetişecek gençlerden kurulu bir bağlama orkestrası kurmak ve bu toplulukla konserler düzenlemek var. Hatırlatmamız gerekir; Sevgili Erdal Erzincan’ın İstanbul’da kurduğu bağlama orkestrası yıllardır çalışıyor. Bu yenisi de Anadolu’nun orkestrası olacak.
Ülkemizin okumuş yazmış, kendine ‘aydın’ diyen insanlarının en büyük görevi halkı uyandırmaktır. Bunun da doğal olarak çeşitli yolları var. Sevgili Erdal Erzincan en iyi bildiği yerden, en başarılı olduğu yoldan halkını uyandırmaya çalışıyor. Umarım, bu proje başka aydınlara, başka sanatçılara da benzer güzellikleri başlatma konusunda ilham verir. Toplumun buna çok ihtiyacı var.
Erdal Erzincan dostumuza bütün çalışmalarında olduğu gibi Gezici Bağlama Atölyesi konusunda da başarılar dileriz.
Erdal Erzincan Gezici Bağlama Atölyesi |
|