Pan tekniği hareket fotoğraflarının tam tersi olarak açıklanabilir. Fotoğraflarda hareket eden, hareketli görünen canlı veya cansız nesneler görmüşsünüzdür. Hareket halindeki nesneler, amacımıza göre, farklı tekniklerle çekilebilir. Hareket etkisi verebilirsiniz, dondurabilirsiniz veya PAN tekniği uygulayabilirsiniz.
Hareket etkisi ile fotoğrafa dinamizm vermek
Hareket eden nesnelere, hareket etkisi vermek, fotoğrafa dinamizm ve boyut kazandırır, hareketi gösterir.
Hareket fotoğrafı
Pan tekniği, fotoğraf makinasında, çekim sırasında yapılabilen, deneysel fotoğraf tekniklerindendir. Hareket halindeki bir nesneyi takip edip, fotoğraf makinamızı nesnenin hızında hareket ettirerek çekilir. Kolay bir teknik değildir. Netleme, el alışkanlığı ve nesnenin hızı gibi parametreler önemlidir.
Pan fotoğrafı 1
Pan fotoğrafında dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki şekilde sıralanabilir.
Fotoğraf makinanızı hareketli çekim seçeneklerine getirin.
Nesnenin hızına göre enstantane değeri belirleyin. Yavaş hareket eden nesneler için, Enstantane öncelikli çekim modunda 1/10-60 değerinde çekim yapılabilir. Hızlı hareket eden nesnelerde enstantane değer yükseltilir.
Pan çekimi elde yapılabilir. Makinamızı sarsmadan, hareket yönünde çevireceğiz. Daha net çekimler yapmak istiyorsak, yatay seviyede fotoğraf makinasını çevirme özelliği olan tripotlar kullanılabilir.
Güzel estetik bir hareket olan, sade bir arka plan seçin. Renk kontrastına dikkat ederek, araba, bisiklet, fayton, koşan insan, sporcu gibi birçok konularda pan çalışması yapılabilir.
Bu ayarları yaptıktan sonra, grafikte olduğu şekilde, nesneyi netleyin, fotoğraf makinanızı hareket yönünde, nesne ile aynı hızda çevirin. Nesneyi takip ederken çekime başlayın, çekim bitene kadar nesneyi taramaya devam edin. Perde kapanınca çekimi tamamlayın.
Işığınız güzel olsun, güzel pan fotoğraflarınızı bekliyoruz.