GÖNÜL BORCU ÖDEMENİN EN GÜZEL YOLLARINDAN BİRİSİDİR |
ODTÜMİST burs havuzu bünyesinde 2018 senesinde eşim Anne ile başlattığımız Akbay Burs Programı çerçevesinde 2020-2021 akademik yılında 13 ODTÜ öğrencisine burs verildi. Bu yazıyı, kısaca burs programımızı tanıtmak ve benzer düşünceleri ve imkanları olan ODTÜ mezunlarının, burs vermek konusundaki potansiyellerini hatırlamaları ve harekete geçmeleri umuduyla kaleme aldım.
Bir süredir gözlemlediğim en etkileyici oluşumlardan biri hayatta şansı yaver gidip başarılı ve belki de varlıklı olan insanların topluma olan borçlarını ödemek, sosyal anlamda dezavantajlı insanlara destek olarak, fırsat eşitliği yaratmaya çalışmak yoluyla, onların başarı şanslarını yükseltmek için birbirlerini teşvik etmeleri olmuştur. Bu tür düşünceleri hayata geçirip olumlu katkı yapmak için illa çok varlıklı ya da varlıklı olmanın gerekmediğini düşünen insanlardanım. Özellikle pandemi döneminde daha da artan ve ön plana çıkan sosyal sorumluluk örnekleri insanların özünde iyi şeyler yapmak istediklerine olan inancımızı güçlendiriyor.
Yüksek Eğitim Kurumlarının görevi öğrencilere çağdaş, bilimsel ve akılcı bir öğrenim sağlamaktır. Ancak, seçkin üniversiteler bu ana arayışın ötesinde genç insanların yenilikçi ve araştırıcılık heyecanını canlandırıcı gayretler içinde olur. Orta Doğu Teknik Üniversitemiz bu anlamda da yenilikçi yaratıcılığı özendirme ve yönlendirme alanlarında hep öncülük etmiştir.
Üniversite sonrası hayatlarında şans ve fırsatlarını akıllı bir şekilde kullanıp başarılı olan mezunlar bu başarılarında kendi bireysel çabalarının ve azimlerinin ötesinde, yetiştikleri ortamların ve daha önceki nesillerin yaptıkları iyi şeylerin, kendilerine kolektif olarak sunulan olanak ve değerlerin katkısını hep fark etmişlerdir. Ülkemizin tarihi, özellikle Cumhuriyetimizin ilk yılları bu örneklerle doludur.
Seçkin üniversitelerin mezunlarının topluma karşı önemli sorumluluk ve görevlerinden biri, kendisini hayata hazırlayan, unutulmaz değerler ve deneyimler kazandıran üniversitelerine, borçlarını ödemeyi düşünmek ve planlamaktır. Üniversitesine değişik yöntemlerle katkıda bulunmak, uluslararası ölçüde saygın üniversitelerin mezunlarının önemli ortak özelliklerinden biri olduğu kadar, bu üniversiteleri seçkin yapan değerlerinin ve geleneklerinin yeni kuşaklara aktarılmasında önemli bir unsurdur. Üniversitelerin genç kuşak insanlarına anlamlı destekler sağlamak bu yöntemlerden biridir.
Cumhuriyet değerleriyle yetişen, büyüyen ve eğitilen şanslı bir kuşağın mensubu olarak, ODTÜ'de öğrendiğim en önemli şeyler, ülkenin değerlerine sahip çıkmak, sorunlarına duyarlı olmak ve o sorunlara yenilikçi ve adil çözümler üretmeye kafa yormak olmuştur. Bu düşüncelerle, ODTÜ'nün efsane hocalarından Uğur Ersoy, Erhan Karaesmen ve Engin Karaesmen’in ODTÜ’ye olan uzun ve üstün hizmetlerinden, çok değerli katkılarından ve benim gibi sayısız öğrencinin iyi yetişmelerine verdikleri emeklerinden dolayı, kendilerini onurlandırmak ve vefa borcumuzu ödemek için Akbay Burs Programı’nı oluşturduk. Bu program ile öğrencileri desteklemenin ODTÜ'ye anlamlı bir dönüş olacağını düşünüyoruz ve ilerleyen senelerde bir yandan bu program kapsamındaki bursiyer öğrenci sayısını artırırken benzer fırsatları bulunan diğer ODTÜ mezunlarını da burs destekçisi olmak konusunda teşvik etmek üzere çaba gösteriyoruz. Buna benzer çalışma ve çaba içinde olan kişiler ve kurumlara minnetarız.
Üç duayen hocamiz adina 3 öğrenci ile başlayan Akbay Burs Programımız, ailemiz ve aile büyüklerimizin adına eklediğimiz bursiyerlerimizle, gelecek sene 19 öğrenciye destek verecek. Önümüzdeki yıllarda, ODTÜMİST üzerinden desteklediğimiz öğrenci sayısını 30’a çıkartmanın yanı sıra, ÇYDD ve Ankara Ağınlılar Derneği üzerinden verdiğimiz burslarımızla birlikte, toplam bursiyer öğrenci sayımızı 50 olarak devam ettirmeyi planlıyoruz.
Burs fonumuz ilk yıllarında, benim o dönem çalıştığım Apple’ın çalışanlarının yaptığı bağışlara verdiği cömert katkıyla da desteklendi. Bunu belirtmemin sebebi, Apple’a teşekkür etmenin ötesinde, benzer katkı programı olan şirketlerde çalışan mezunlarımızın dikkatini çekmek ve onları bu fırsatları değerlendirmeye teşvik etmektir.
Bu vesile ile, Akbay burs fonumuza cömert bağışlarıyla katkıda bulunan değerli dostlarımız Karla ve Harun Bayraktar’a (ME’98) destekleri için teşekkür eder, şükranlarımızı sunarız.
Fon aktarımımızı kolaylaştıran BTF, ve diğer işbirliği içinde olduğumuz kuruluşlarda gönüllü olarak çalışan ve burs programlarımızın oluşmasına destek olan dostlarımıza teşekkür ederiz.
|
Zekai Akbay (CE’83) Head of Safety and Compliance, NIO Güvenlik Grup Başkanı NIO San Jose, California |
Burs vermek... GELECEĞİMİZE YATIRIM YAPMAKTIR |
Burs vermek, sosyal sorumluluk uygulamalarının ve geleceğe yönelik yatırımların en önemli bileşenlerindendir. İçinde bulunduğumuz pandemi döneminin yarattığı ekonomik kriz ve iş kaybından, öğrenciler de paylarını ağır bir şekilde aldılar. Maddi durumu iyi olmayan veya ihtiyacı olan başarılı öğrencilere burs verilmesi onların başarı ve mezuniyet oranlarını arttırdığı gibi, temel ihtiyaç kaygısından uzak bir üniversite deneyimi yaşamalarını sağlıyor.
Zekai ve Anne Akbay, burs programlarıyla hepimize büyük örnek oldular. Bu örneği takiben onların başlattığı burs programına yaptığımız katkıların, diğer imkânı olan ODTÜ mezunlarına ilham vermesini diliyoruz. Zekai Akbay’ın, derginin bu sayısında da değindiği ve benim de altını çizmek istediğim bir konu, birçok şirketin (benim çalıştığım NVIDIA dahil) çalışanlarının yaptıkları bu tip katkıları birebir desteklemeleridir. Bu tür bir destek, yapacağınız katkının ikiye katlanmasını sağlıyor. Sosyal sorumluluğa ilaveten, şirketlerin bu tarz geleceğe yatırımdan en çok faydalanacak kurumların başında yer almaları yeterli motivasyonu sağlamalıdır. Benim önerim, burs vermek isteyenlerin çalıştıkları şirketlerin eğer böyle bir katkı programları yoksa, oluşturulması konusunda ön ayak olmalarıdır.
ODTÜMİST, BTF ve burs fonlarına katkıda bulunmamızı kolaylaştıran herkese teşekkür ederiz.
|
Harun Bayraktar (ME’98) Sr. Manager, Math Libraries, NVIDIA Kd. Yönetici, Matematik Yazılımları, NVIDIA Santa Clara, California |