Tüm dünyanın, tarihimizin ve hayatlarımızın gördüğü, içinde çaresiz kaldığı tek salgınla beraber evlerimize çekilmişken; o en sevdiğimiz hobilerimizin başında gelen fotoğrafı çekmekten mahrum kalmışken kendiliğinden, çaresizlikten, yaşadığımız zorluktan ortaya çıktı Karantina Günleri projesi. Fotoğraf hep de binlerce kilometre uzaklara gidilerek, sabahın erken saatlerinde yollara koyularak çekilmeyecekti ya; neden olmasındı oturduğumuz ve hatta yeniden keşfetmeye başladığımız evlerimizde çekilmesindi ki… Önce evlerimizde nasıl fotoğraf çekeceğimizi konuştuk, ardından projeyi dernek aracılığıyla duyursak dedik, sonra neden bu proje hayatlarımızın en güzel günlerinin geçtiği ODTÜ’nün tüm mezunlarını kapsamasın dedik… Şehirler, tüm ülke derken neden dünyadaki tüm ODTÜlüler olmasındı. Ve deklanşörlere basmaya başladık. Her geçen gün hepimiz evlerimizde gizlenen yeni bir hayatı çekmenin heyecanıyla bu karantina günlerinin hiç de beklemediğimiz bir keyfinin içine girdik.
Ve sonra bu projede daha da neler olabilir diye konuşmaya başladık. Duygularımızı nereye kadar fotoğrafla aktarabiliyorduk; o halde bugünlerin hissettirdiklerini, düşündürdüklerini ve yaşattıklarını da yazıya döksek dedik… Yazılar da gelmeye başladı; belli olmaz bir gün toplumsal hafızalarımızı birçok kişi beraber okuyacaktık belki de…
Ama bir kez üretme fikri girmişti ortak aklımıza, ortak yaşanmışlıklarımıza… Proje, sergi, gösteri, kitap derken duyularımıza dokunan bir şey daha gerekliydi. Müzik… İyi de biz hep beraber nasıl müzik yapacaktık. Bu kez de onlarca yıldır bizlerle olan; dilimizde ıslığımızda bizlere her yerde eşlik eden sevdiğimiz arkadaşlarımız, tarihlerimizin bir parçası Grup Gündoğarken sözü devraldı. "Biz varız, müzik de bizden" dediler.
Uzun sözün kısası çok şey dedik bu Karantina Günlerinde ama diyeceğimiz, demek istediğimiz en güzel sözü karantinanın sonuna sakladık. Karantina Günleri projesini hep beraber üreterek sonlandırmak amacıyla yaz aylarını bekliyoruz. Yoksa siz hala fotoğraf göndermediniz mi? Evlerinizde, sınırlı alanlarda sınırsız özgürlük içinde çektiğiniz fotoğraflarınızı bekliyoruz…
Fotoğraf gönderme adresi : csarvanfcg@gmail.com
İSTANBUL ODTÜ MEZUNLARI DERNEĞİ FOTOĞRAF ÇALIŞMA GRUBUNDAN "KARANTİNA GÜNLERİ" PROJESİ |
Projemiz harika bir şekilde sürüyor. Fotoğraflarımızın ardından yaşadığımız bu zor dönemde duygularımızı, düşündüklerimizi de yazıya aktarıyoruz ve bütün projenin bir de müziği olacak. Kısacası toplumsal hafızamızı geleceğe taşıma konusunda hep beraber her boyutta üretiyoruz.
Güzel bir haber ise müzik konusunda; GRUP GÜNDOĞARKEN de bizlerle projede ve sergilerimizin, sunumlarımızın müziği konusunda çalışmalara başladılar.
KONU: Karantina günlerinde “evde kal Türkiye, evde kal dünya” dediler, biz de kaldık. Kaldık ama uyumuyoruz. Üretmeye devam ediyoruz. Projemizin adı “KARANTİNA GÜNLERİ”.
AMAÇ: Karantina günlerinde, evde çektiğimiz fotoğraflarla kendimizi ifade etmek, yaratıcılığımızı göstermek, pek de alışık olmadığımız bolca zamanı değerlendirmek, duygularımızı, yaşadığımız bu zor dönemin hissettirdiklerini yazıya aktarmak ve sınırlı alanlarımızda sınırsız konuda fotoğraf çekebilmeyi başarmak. Karantina; kapalı kalma, eve farklı gözle bakma ve kavramsal bütünlük içinde düşünüldüğünden dışarısının doğrudan dahil edilmemesi konunun ve projenin özelliğini koruyacaktır.
KOŞULLAR: 1- Sadece Türkiye'de yaşayan değil, dünyadaki tüm ODTÜ mezunları bu projeye fotoğraf gönderebilecek.
2- Fotoğraflar evin içinden çekilmiş olacak. Evin bir köşesi, yemek, kurgu, içerden çekildiğinin belli olması koşuluyla dışarısı, portre, kalem, kağıt, vazo, çiçek… aklınıza ne gelirse, gözünüze ne ilişirse. Evden dışarısının fotoğraf çekimlerinde evden bir unsurun yer alması hem projenin konusuna olan uyumu, hem de fotoğrafçılık anlamında zoru başarmanın bir göstergesi olarak düşünülmeli. Özellikle ev ortamında yaratılan stüdyolar ve makro fotoğraflar, makro da fotoğrafın bir türü olduğundan kabul edilecektir. Fotoğraf tipi; Renkli ve Siyah Beyaz şeklinde iki ana çalışma da olabilir. Fotoğraf ölçüsü; Teknik büyüklük sadece üst sınır olarak belirlenen 3 MB ile tanımlanmıştır. Seçilen fotoğraflarda çözünürlülüğün düşük olması durumunda yüksek çözünürlükler daha sonra istenecektir.
3-Fotoğraflarda ''post processing-rötuş'' olarak nitelendirebildiğimiz bazı teknik etkilerin kullanılmasının olup olmayacağının da belirlenmesi gerektiğinden, aşağıdaki kurallar uygulanacaktır. Post processing olarak kadraj, kontrast, kırpma, renk parlaklık ve saturasyon, renk vb düzenlemelerin kabul edileceğini; fotoğrafı tamamen değiştiren uygulamalar ile fotoğrafa ekleme ve çıkartmaların kabul edilmeyeceğini belirtmek isteriz.
4-Çekim karantina süresi içinde yapılmış olacak. Fotoğrafların çekim başlangıç tarihi olarak 1 Mart 2020 tarihi öngörüldü.
5-Gönderilen fotoğrafların tüm sorumluluğu eser sahibine aittir. Ancak seçilen fotoğraflar sunum olarak ya da tek tek, yurtiçi ve yurtdışı ODTÜ Mezun dernekleriyle ya da sosyal medyada paylaşılabilecektir. Bu nedenle fotoğrafların kullanım hakkı eser sahibi ile birlikte FÇG'ye (Fotoğraf Çalışma Grubu) de ait olacaktır.
Fotoğraf seçim Jürisi: Firdevs Sayılan - Feyza Berker
GÖNDERME ADRESİ: csarvanfcg@gmail.com
PROJE EKİBİ Proje Eş Sorumluları : Selçuk Kayan - Cem Sarvan
|