KÖPRÜ — AB PROJESİ
Köprü AB Projeleri için 2019 oldukça renkli bir yıldı. Geçen yıl Seher Kılıç koordinatörlüğünde yazdığımız ‘Doğayı Kucakla’ isimli projemiz Ulusal Ajans tarafından uygun bulunarak hibe almaya hak kazandı. Haziran ayında 4 farklı ülkeden gelecek 20 farklı misafirimizi kampüsümüzde ağırlayacağız. Partner ülkelerimiz ise Romanya, İspanya, Litvanya ve Arnavutluk oldu. Etkinlik süresince doğayla iç içe yaşamaya dair birçok şey öğreneceğiz. Kampa gideceğiz, meşe palamutlarını fidan yapacağız, seminerler düzenleyeceğiz ve kültür gecemizde misafir ülkelerimizin kültürlerini öğreneceğiz.
Bu yıl için ise koordinatörlerimiz Yusuf ve Tuğçe ile beraber yalnızca proje yazımını değil, dünya üzerinde yazılmış ve katılımcı arayan gençlik değişimi, uzun/kısa dönem gönüllülük (ESC) projeleri gibi etkinliklere nasıl katılımcı olarak katılacaklarını da öğretmek üzerine bir aktivite planı yaptık. Avrupa portalını tanıttık. CV ve motivasyon mektubu yazmak üzerine eğitimler verdik. Birkaç hafta boyunca bu yılın konusu için katılımcı etkinlikler düzenledik. Sonuç olarak bireysel gelişim üzerine bir proje yazmaya karar verdik ve etkinlik üretme aşamasındayız.
AB Proje Koordinatörleri: Yusuf Maz ve Tuğçe Er
|
KÖPRÜ — KÜTÜPHANE PROJESİ
Bu dönem kütüphane projesi kapsamında birçok işler yaptık. Bunların en başında, kumbaralarımızı yapıp okulumuz içinde uygun gördüğümüz yerlere konumlandırmak oldu. Bu dönem iki gönüllü arkadaşımız vasıtasıyla iki tane büyük kumbara bağışı aldık; elimize geçtiğinde onları kampüs dışında verim alabileceğimiz okullara koymayı planlıyoruz. Düzenli depo günleri yaparak projede neredeyiz, nasıl ilerliyoruz gibi soruları kolayca cevaplayıp, eksiklerimizi çok daha rahat görüyoruz. Fongogomuzu Aralık ayında açtık ve hedefimiz yüksek; bu hedefi gerçekleştirebilmek adına bir takım çalışmalar yapacağız.
Geçtiğimiz haftalarda okulların başvuru formlarını değerlendirdik. Başvuru formunda yer alan kitap sayısı, okul durumu, öğrenci sayısı gibi etkenlere göre en çok ihtiyacı olan iki okulu belirledik. Bunlar; Şanlıurfa/Birecik ilk ve ortaokulu ve Hatay/Narlıca ortaokulu olarak belirlendi. 3 koordinatör olarak seçtiğimiz okullara kısa bir ziyarette bulunduk. Bunun asıl amacı okul durumunu ve öğrencilerin durumunu daha iyi bir şekilde kontrol etmekti. Yaptığımız gözlemler sonucunda Şanlıurfa‘daki okul geçtiğimiz yıl inşa edilmiş ve öncesinde eski bir bina içinde kalabalık sınıflarda öğrenciler ders görüyormuş. Sınıflar normal sınıf standartlarında sayılabilir ve okulun bir kütüphanesi var. Ancak kütüphanedeki kitapların bir çoğu uygun seviyede değil ve kitap sayıları yetersiz. Hatay‘daki okulun durumu normal ve sınıflarda akıllı tahta mevcut. Okulun kütüphanesi yok ancak boş bir sınıfları var ve bizim kuracağımız kütüphane için uygundur. Tüm bunları göz önüne alarak koordinatörlerimiz ile birlikte yaptığımız değerlendirmeler sonucunda bu iki okula kütüphane kurma kararı aldık. 2. Dönem içinde kitap toplamak için farklı etkinlikler yapacağız, kütüphaneleri en iyi şekilde kurmak için ve projemizin sorunsuz ilerlemesi için elimizden gelenin en iyisini yapacağız.
Kütüphane Proje Koordinatörleri: Tuğba Kalbur ve Hidayi Korkmaz
|
AKTİF ÇEVRE PROJESİ
Bu dönem projemizde öncelikle Çankaya Belediyesi’nin de desteği ile 3 farklı üniversite ve ODTÜ'de 5 farklı topluluk ile birlikte ağaç dikim etkinliği yaptık. Hem diğer üniversitelerdeki topluluklarla birlikte kaynaşmak için hem de topluluğumuzun tanıtımı için güzel bir adım adım attık. Aynı etkinliğimizi ikinci dönem yine Mayıs ayında gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bunun dışında Adnan Ötüken Kütüphanesi’nde belirlediğimiz bir okulun 3. Sınıfları ile ortak bir atık dönüştürme atölyesi gerçekleştirdik ve onlara çevre bilinci aşılamaya çalıştık. İlk dönemi güzel bir şekilde geçirdik ve artık ikinci dönem yapmayı planladığımız çöp toplama etkinliği, kamp ve düzenlemek istediğimiz çeşitli etkinliklerimiz için çalışacağız.
Aktif Çevre Proje Koordinatörleri: Özge Uzun ve Cem Saadettin
|