Sunuş

Genel Kurullarımızın 20'ncisi 15 Mart 2020’de

Yener Aydın (EE'76)

ODTÜMİST'den Haberler

Söyleşi-Gezi-Etkinlik

Çağrı

20. Olağan Genel Kurula Davet

Çevre

Ya Kanal Ya İstanbul

Nur Çiğdem Tezel (ECON’81)

Bir ODTÜ'lü

"Mimarlık yapmayacağımı biliyordum"

Enerji

"Sadece makina mühendisi olsaydım..."

Murat Sungur Bursa (MM’78)

Söyleşi

ODTÜ Mezunları Avrupa Buluşmaları

Nezih Yaşar (IE’82)

Anma

ODTÜ’den Geçenler: Erdal İnönü

Edebiyat

Çevirmeniyle "Öfke Üzerine Üç Öykü"yü konuştuk

Muammer Pehlivan (ADM’74)

Edebiyat

Banu Özyürek ile kitabı "Poz" üzerine söyleşi

Hakan Sapmaz (ADM'85)

Anı

“Bir dörtlük es”

Durmuş Çavdar (BA'74)

Maraton

Minnettarız!..

Burstan Haberler

ODTÜMİST ailesi biraz daha büyüdü!

Oya Tığlı (SOC'83)

Burstan Haberler

Destekçilerimiz

Burstan Haberler

Burs çalışmalarında yeni dönem

Mentorluk

Mentorlukta yeni dönem başladı

Mentorluk

Denizaşırı ülkelerden mentorlarımız oldu

Mentorluk

Türkiye'den mentorlarımızın kaleminden

Burstan Haberler

Köprü Projeleri

Anı

“Bir dörtlük es”

Durmuş Çavdar (BA'74)

 

ODTÜ THBT MEZUNLARI RİTİM GRUBU

 

Tarihçe

Kendimi bildim bileli vurmalı çalgılara merakım var. Lisede olsun, üniversitede olsun, ne zaman bir davul zurna sesi duysam; hemen yanında olurum. Özellikle de davulcunun. Doğal olarak da, okulunuzun folklor kulübünün (1960-70’lerde böyle denirdi) davulcusu olursunuz. Birçok koroda, halk oyunlarında ritimci olarak görev yapıyorsunuz; yurt içi, yurt dışı birçok festivallere katılıyorsunuz ama ne nota biliyorsunuz, ne usül...

 

Yıl 1972. Hasan Akyar, ODTÜ THBT (Türk Halk Bilimi Topluluğu) Başkanı. Tayyar Önder koroyu çalıştırıyor. Halk Evleri Genel Merkezi ile ortak bir gösteri yapacağız. Koro ilk kez tek başına bir gösteri yapacak. O güne kadar hep halk oyunları arasında bir yer verilmiş kendisine. Esas oğlan hep halk oyunları. Gösterinin adı da "Sazımız, Sözümüz".

 

Ortak koroyu Nida Tüfekçi (1929-1993) yönetiyor ve bizim koronun iki türküsünü de çalıştıran kişi o. Koronun darbukacısı benim. Bu çalışmalar sırasında, bir türkünün başında “es işareti” vardı. Nida hoca, bana dönüp, “bir dörtlük es alabilir miyim evladım” dedi. Yerin dibine battığım an o andı. Tek kelime ile ne dediğini anlamamıştım. Es işaretini biliyordum; çünkü koroda türkülerin notalarını yazıp, teksir makinasında çoğaltan “ressam” bendim; ama “Bir Dörtlük Es” ne demek? Her neyse hoca ağzıyla dörtlük esi vurup, çalışmaya devam etti. Müthiş keyifli ve güzel bir gece oldu. Yer Mimari amfisi idi. Bizler de adeta Muzaffer Sarısözen'in "Yurttan Sesler" korosu.

 

Yıl 2016. Aradan 44 yıl geçmiş. Ritim sevdasından hiç kopmamışım, ama yüreğimde hep “Bir dörtlük es” sorusu var. Ritim hocası arıyorum. İstanbul’daki ODTÜ THBT Mezunları korosunun şefi de şu andaki şefimiz Nevzat Pehlivan. Ona danıştım. 1964 yılından beri faaliyetlerine devam eden ve Türk folklorunda/ halk biliminde köklü bir kuruluş olan Türk Folklor Kurumundan Mehtap Üçöz hocayı tavsiye etti. Mehtap hoca, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı mezunu.  Anlaştık ve ritmin de bir notası olduğunu ilk kez ondan öğrendim.

 

ODTÜ ULUS PARK’ta (Eymir Kültür Vakfı) ilk dersin yapıldığı tarihi dün gibi anımsıyorum. 20 Mart 2016 Pazar. İlk derste yaşadığımız heyecan, yeni şeyler öğrendikçe artmaya devam ediyor.

 

 

Oyuk Festivali-URLA/İZMİR

Neredeyse 4 yıldır İstanbul’da çalışmalarına devam eden ODTÜ THBT MEZUNLARI RİTİM GRUBU, 2018 yılında ilk kez bir festivale katıldı. 7-9 Eylül 2018 tarihleri arasında Barbaros Köyü (Urla-İzmir) Oyuk Festivali anılar hanemize unutulmayacak güzellikte bir bölüm ekledi. Özellikle, 8 Eylül Cumartesi günü sabah 11:00 ve öğleden sonra 15:30’da Barbaros köyünün meydanı Ritim Grubumuzun çaldığı Anadolu ritimleriyle coştu (Halay, horon, roman, çiftetelli, vs.)

 

Eylül 2018, ODTÜ THBT Mezunları Ritim Grubu Oyuk Festivalinde- Barbaros Köyü, URLA/İZMİR

 

Oyuk, yerel kullanımıyla korkuluk anlamına geliyor. Bölgede eskiden tarım faaliyetleri yapılan arazilerin zamanla terk edilmesi ve boş kalması ile tarımsal üretimi bitme noktasına gelen köylerde tekrar bir tarlalara dönüş kıvılcımı yakalamak ve ekonomik bir hareketlilik sağlamak adına “oyuk” simge olarak seçilmiş. 315 kişilik nüfusu olan köye, festival sırasında, 3 günde 15,000 ziyaretçi gelmişti.

 

İstanbul Maratonu-Karaköy/İSTANBUL

2018 yılındaki 40ıncı, 2019 yılındaki 41inci İstanbul Maratonu’nda da yer aldı Ritim Grubumuz. Yine bir ODTÜ’lü Hasan Subaşı’nın kurup, yıllardır başarıyla yönettiği GLT RİTİM ile Karaköy’de önümüzden geçen binlerce koşucuya moral destek verdik.

 

3 Kasım 2019, ODTÜ THBT Mezunları Ritim Grubu 41. İstanbul Maratonunda- Karaköy/İSTANBUL

Dünyanın her yerinden gelen binlerce insanın koştuğu İstanbul Maratonunda nedense Türk ritimleri yok. Örneğin bir halay yok, horon yok, davul-zurna yok. ODTÜ THBT Mezunları Ritim Grubu olarak bu boşluğu doldurmaya çalışıyoruz. Ritim Grubumuz, 8 Kasım 2020’de yapılacak 42nci İstanbul Maratonunda bu eksikliği tamamlamak üzere hazırlıklarını yapmaktadır.

 

Sonuç
  • Ritim, vurmalı çalgıların ve müziğin temelidir. 
  • Müzik, ritim ile ilerler, ritimle gider.
  • Çeşitli aletlere vurarak çıkarılan, düzenli ve akıcı sesler ritmi oluşturur.
  • Ritim, sadece müzik alanında değil doğal hayatımızda da var olan bir kavramdır.
  • Yolda yürürken bile bir ritim oluştururuz; yürümek, nefes almak da bir ritimdir. 
  • Kalp atışımızın bile bir ritmi vardır.
  • Ritim merakı, insanı genç tutar, yaşlı insanı içinize sokmaz.

 

Bu nedenle, her Pazar saat 09:30-11:00 arasında ODTÜ ULUS PARK’ta (Eymir Kültür Vakfı) ritim derslerimiz devam etmektedir.

 

ODTÜ THBT adını daha nice güzel üretime, kültüre yönelik faaliyetlere taşımak ve Türk Halk Bilimini yaşamak ve yaşatarak güzel anılar biriktirmek üzere...

 

Durmuş Çavdar

Ritim Grubu Kolaylaştırıcısı (Moderatör)

ODTÜ THBT ‘71, İŞLETME ‘74

Ek bilgi için: (0532) 391 43 39