2021-2022 Dönemi
Çalışma Grubu Temsilcisi
Bugün şahane bir haberin coşkusu içindeyiz. EMCC—European Mentoring & Coaching Council’dan akreditasyon başvurumuzun onaylanacağının sinyallerini almıştık. Aslında, ne yalan söyleyelim, beklediğimiz bir haberdi. Pek çok kurum için çok zor olan, dernek statüsündeki kuruluşlar için ise neredeyse imkansız olan akreditasyonu almak, böylece uluslararası standartlarda bir program olduğumuzu belgelendirmek Mentorluk Çalışma Grubumuzun bu yılki hedefleri arasındaydı. Sınır Tanımayan Doktorlar gibi dünya çapında örgütlerin layık görüldüğü altın madalyayı da istiyor, hatta EMCC’den de bu kategoride bir program olduğumuza dair duyumlar alıyorduk. Ve sonunda başardık. Derneğimizi de, Programımızı da taçlandıran altın madalyayı kazandık.
Akredite ve ödüllü bir programa sahip olmak demek süreçlerin, prosedürlerin ve çıktıların yansımalarının ‘kalite’ bağlamında uluslararası bağımsız ve yetkin bir kuruluş tarafından denetlenmesi demek. Bunun ötesinde, programın kabul edilmiş bir standarda uygunluğunun ve en iyi uygulama ölçütlerini sağladığının garanti edilmesi demek. Ve tabii ki, uygunluk denetimi sürecinde sağlanan geri bildirim(ler)in, programın geliştirilmesine ve sürekli iyileştirilmesine olanak sağlaması demek. Veeeeee daha niceleri…
Aslında bu başarı 7 yıldır sürdürülebilen bir program olmanın başarısı. Programa emek veren yüzlerce mezunumuzun başarısı. Gelişime, değişime, farklı seslere her zaman kucak açan, uyum içinde, en ciddi işi bile güle eğlene yapabilen bir ekibin başarısı. Yıllardır programlarımıza mentor, menti, çalışma grubu üyesi, grup koordinatörü, program koordinatörü, çalışma grubu temsilcisi olarak her düzeyde katılmış olan tüm ODTÜ'lülere yürekten teşekkürler…
Sadece 2021-2022 Dönemi sayıları bile aslında Programın ne denli güçlü bir program olduğunun bir anlamda kanıtı:
SAYILARLA MENTORLUK PROGRAMLARI | SAYI |
Program Sayısı | 4 |
Çalışma Grubundaki Aktif Gönüllü Sayısı | 41 |
Program Koordinatörü Sayısı | 7 |
Grup Koordinatörü Sayısı |
25 |
Eşleşme Sayıları | |
Kariyer Mentorluğu Programı |
112 |
İş ve Yaşam Mentorluğu Programı |
27 |
İş ve Birleşik Krallık’ta Yaşam Mentorluğu Programı |
6 |
Akran Mentorluğu Programı |
87 |
Eşleşmeler Toplamı | 232 |
Eşleşen Kişi Sayısı | 426 |
Bu başarıda, şüphesiz farklı şehirlerdeki, hatta farklı ülkelerdeki ODTÜ Dernekleri ile kurulmuş olan başarılı işbirliklerinin de katkısı var. Adana, Mersin, Gaziantep ve Ege Mezun Dernekleri ile işbirliği yaparak bu derneklerimizin üyelerinin ve bursiyerlerinin de hem Çalışma Grubumuzda hem de mentor ve menti olarak Programlarımızda yer almasını sağladık.
Menti ve Mentor Görüşmeleri |
Bugüne kadar yurtdışındaki mentorlarımız sayesinde Singapur'dan Amerika'ya, dünyanın dört bir yanına programımızı ulaştırmıştık. Bu yıl ise, Birleşik Krallık'taki METU-UK Alumni Association ile işbirliği yaparak burada yaşama başlayan mezunlarımız için deneyimli mezunlarımızla öğrenme ortaklıklarını kurdukları İş ve Birleşik Krallık'ta Yaşam Programımızı başlattık. İstanbul'a yeni gelen mezunlarımıza yönelik olarak hazırladığımız İş ve İstanbul Programını tüm yeni mezunlarımızın deneyimli mezunlarımızla öğrenme ortaklığı kurabileceği İş ve Yaşam Mentorluğu Programına dönüştürdük. Akran Mentorluğu Programında Grup Mentorluğunu başlattık.
Bu yıl ilk kez uygulamaya başladığımız ve mentorlarımızın beğenisini kazanan Meraklısına Mentorluk Sohbetlerinde Hande Karabatak Binns, Gözde Önal ve Alper Girgeç hocalarımız ve katılımcılarımız ile karşılıklı öğrenme yolculuğumuzda keyifli anlar geçirdik. Konu başlıkları 'Farkındalık Yaratma', 'Cesaretlendirme' ve 'Geri Bildirim' idi. |
Mentorluk Programlarımız yapılandırılmış programlar. Eşleşmelerin çoğunluğu ayrı şehirlerde ya da ülkelerde olduğundan e-mentorluk ağırlık kazanıyor. Eylül ayında başvuruları almaya başlıyoruz. Genellikle Kasım ayında başlattığımız programlarımız Mayıs ayı sonuna kadar devam ediyor. Programda yaklaşık 45 dakikalık 10 seans yapılması bekleniyor. Mentor ve menti dilerlerse uygulama üzerinde önerilen içerikleri izleyerek toplantı gündemini belirliyor. Dilerlerse de mentinin ihtiyaçlarına yanıt verecek konular üzerinde görüşmeler sürdürülüyor. Sistemin önerdiği içerikler kendini tanımaya yönelik çeşitli kişilik envanterleri ile başlıyor, swot analizi, hedef belirleme vb. içeriklerle devam ediyor. İçerikler metin ve videolardan oluşuyor. Program süresince program koordinatörleri ve grup koordinatörleri aracılığıyla eşleşmelerin sağlıklı olarak sürdürüldüğünden emin olunmaya çalışılıyor, çeşitli eğitim ve sohbet toplantıları ile menti ve mentorlar güçlendirilmeye çalışılıyor. Programa ilk katılanların tamamı mutlaka 10-15 dakikalık e-görüşmelere alınıyor. Bu görüşmelerde hem adayı yakından tanıma, hem de derneğimizi ve programımızı anlatma imkanı buluyoruz. Ayrıca yılda 2 kez yaptığımız Genel Değerlendirme Anketleri ve Genel Değerlendirme Toplantılarını da hem birbirimizi dinleme, farklı seslere kulak verme, hem de programın gelişimi için bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Ayrıca programın yarattığı etkiyi ölçmeye yönelik çeşitli anketler geliştiriyoruz. Programların en önemli özelliği ise değişimin, gelişimin hiç durmaması, hep kendi geçmiş yılları ile yarışan bir program olması.
Anlatacak çok şey var. Her şeyden önce koskoca bir HandBook yazdık, kitap Chapter'larına girmeye başladık. Ama sizleri bu yazıda detaylara boğmak istemiyoruz. İlgilenenleri Eylül ayında programa başvurmaya davet ediyoruz.
Yukarıda, tüm katılımcılara ve işbirliği yaptığımız derneklere yürekten teşekkürlerimizi iletmiştik. Özel teşekkürlerimizi de ayrıca iletmek isteriz. Haribo’ya Altın, LeasePlan’e Gümüş sponsorlukları için, Murat Akkaya Hocamıza programın ilk kurgulanmasındaki değerli destekleri ve eğitimlerimize olan tüm geçmiş dönemlerdeki katkıları için, Dr. Rıza Kadılar ve Nuray Tamer başta olmak üzere Rıza Kadılar Academy’nin tüm çalışanlarına eğitim destekleri, Rıza Hocamıza ayrıca danışmanımız olarak stratejik yönlendirmeleri ve tüm motivasyon destekleri için, Dernek Yönetim Kurulumuza bize inandıkları, güvendikleri ve yetkili organ olarak tüm gereklilikleri süratle yerine getirdikleri için ve akreditasyon sürecinin mimarları akreditasyon ekibimize tüm değerli katkıları için, Zeynep Berberoğlu’na başarılı kaptanlığı ve Murat Önder Hocamıza dokümanların hazırlanmasındaki emeği ve çevirilerdeki şahane organizasyonu için, Abide Tekelioğlu’na tüm katkıları için, Dr.Yasemin Manavbaşı ve Meltem Barutçu’ya bitmek tükenmek bilmeyen okuma destekleri için sonsuz teşekkürler.
ODTÜMİST Mentorluk Programları Çalışma Grubu'nun teşekkür videosuna buradan erişebilirsiniz.