Sunuş

Mentorluk programımıza uluslararası akreditasyon

Hüray Böke (MAN’82)

Anma

Ömer Saatçioğlu’na

Ahmet Asena (IE'78)

Anma

İnsan Mühendisi Bir Hoca Rona Aybay'ın Ardından

Selami Gedik (MAN'75/76)

Ekonomi

Kur Korumalı Mevduat - Rakamsal Bir Analiz

Uğur Ayken (MM'76)

İçimizden Biri

ECS Başkanı Prof. Dr. Turgut M. Gür (CHE'66) ile Söyleşi

Ömer Kaymakçalan (CHE'67)

Bir ODTÜ'lü

Nazmi Civil (ME'92): "En önemli sorumluluğum genç liderler yetiştirmek"

Mentorluk

Altın Madalyaya Giden Yolun Öyküsü

Hüray Böke (MAN’82)

Kampüsten

TÜÖBİK - ODTÜ Öğrencilerine Dair Araştırma Sunumu

Yaren Küçükkör (ECON 2. Sınıf)

Burstan Haberler

MAN'80 Mezunları Burs Fonları

Söyleşi

Ebru Ataca ile Okul Destek Derneği üzerine

Anı

ODTÜ Uluslararası Bahar Şenlikleri

Hasan Reyhanoğlu (EE'99)

Çevre

Validebağ'da ranta karşı nöbetin yıldönümü

Arif Belgin

Edebiyat

Marielle

Zeynep Sert (ECON'83)

Künye

İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği Yayın Organı

Temmuz 2022 sayısı

Söyleşi

Ebru Ataca ile Okul Destek Derneği üzerine


ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği diplomasının yanına Ottawa Üniversitesi İşletme yüksek lisans belgesini ekleyen ve 12 yıl mühendislik ve finans alanlarında çalışan Ebru Ataca (CENG’94), 2007 yılında ilköğretim öğrencilerine matematiği sevdirmeyi amaçlayan gezici aktivite programı Pratik Matematik'i kurmuş. Okulların kapalı kaldığı pandemi döneminde aktiviteleri ve müze – matematik gezilerini çevrimiçine geçirmiş, bu sayede coğrafi sınırları kaldırarak Türkiye genelinde 10.000 kadar öğrenci ile uygulamalar gerçekleştirmişler. Şubat 2020'de Orkun Oğuz ile birlikte Okul Destek Derneği’ni kuran ve bu sayede devlet ortaokullarında okuyan bilime hevesli ve gayretli öğrencilere ücretsiz ders desteği vererek eğitimde fırsat eşitliğine katkı sağlamayı amaçlayan Ebru Ataca yaptıkları çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgi veriyor ve daha çok ODTÜ öğrencisini derneğe destek vermeye çağırıyor.

 

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Merhaba, ben Ebru Ataca. 1994 Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Üniversite sonrasında hem iş hayatı hem de işletme yüksek lisansımı yapmak için Kanada’ya gittim. Ottawa Üniversitesi’nde MBA derecemi aldığım dönemde bilgisayar mühendisi ve finansal analist olarak farklı şirketlerde çalıştıktan sonra 2001 yılında Türkiye’ye geri dönüp finans alanında çalışmaya devam ettim.

 

Yaklaşık 12 yıllık kurumsal iş hayatından sonra 2007 yılında en sevdiğim iki şey olan çocuklar ve matematik üzerine çalışmak istediğime karar verdim ve Pratik Matematik’i kurdum. 15 yıldır her seviyeden öğrenciye, hayatın her alanında matematiğin önemini, disiplinler arası yerini, tüm bilim dallarının temeli olduğunu göstermeyi hedefleyen eğlenceli ve yaratıcı senaryolar ile oyun ve ders pekiştirme çalışmaları gerçekleştiriyorum. Öğrenci, öğretmen eğitimleri tasarlıyor ve danışmanlık veriyorum. (www.pratikmatematik.com – instagram: pratikmatematik_pm)

 

Pandemi süreci bu 15 yılın son 2 yılını kapsıyor sanırım. Bunun etkisi nasıl oldu işinize? Bu süreçte yine öğrencilere dokunabildiniz mi?

Açıkça söylemek gerekirse pandeminin ilk bir yıllık süreci maalesef çok kötü etkiledi. Okulların kapanmasıyla birlikte fiziksel olarak tüm eğitimlerimizi yüz yüze gerçekleştirdiğimiz için bir anda öğrencilerden, okullardan, hatta matematik senaryoları ile gezdirdiğimiz müze ortamlarından bile uzak kaldık. Bir anlamda işimiz tümüyle durdu. Ama biz boş durmadık. Ülkemize faydalı olabilmeyi de önceliğimiz yaparak iki ayrı koldan ilerledik. Pratik Matematik’te, özellikle müze – matematik gezilerimizi çevrimiçine geçirdik. Yılların tecrübesi ile sektörden arkadaşlarımızla bir araya gelip çevrimiçi bu uygulamalarımıza matematik masalları ve hikâyelerini de ekledik. Tüm hazırlık sürecinden sonra çevrimiçi uygulamalarımıza başladığımız Şubat 2021’den bu yana coğrafi sınırları kaldırarak Türkiye genelinden 10000 civarı öğrenci ile uygulamalarımızı gerçekleştirdik. Köy okullarına bile erişebildiğimiz bu uygulamalarımız çok beğenildi.

 

Eşzamanlı ve pandemi sürecinde öğrencilerin eğitim süreçlerinde yaşanan aksamalardan ötürü daha da öncelik vererek Okul Destek Derneği’ni kurmak üzere yola çıktık. Derneğimizi pandemi sürecinden ötürü kurduğumuzu sananlar olsa da henüz pandemi başlamadan önce çalışmalara başlamıştık. Dernek başkanımız, çocukluk arkadaşım Orkun Oğuz’un ülkemize aldığımızdan da fazlasını geri vermemiz hayali vardı. Şubat 2020’de Orkun’un hayaline eğitimci olarak ben de ortak oldum, yola çıktık. Nisan 2020’de derneğimizi kurduk. Amacımız devlet ortaokullarında okuyan bilime hevesli ve gayretli öğrencilere, gönüllüler aracılığı ile teknolojinin sağladığı avantajı kullanıp coğrafi sınırları kaldırarak, öğrenciler arasında hiçbir ayrım yapmadan ücretsiz ders desteği vererek eğitimde fırsat eşitliğine katkı sağlamaktı. Ayrıca verdiğimiz ders destekleri ile öğrencilerin donanımlı, araştırmacı, nitelikli, eleştirel düşünen, düşüncelerini en iyi şekilde ifade eden ve dünyaya açılan ve ayrıca gönüllülük ve toplumsal fayda konularında duyarlı bireyler olarak yetişmelerine ve potansiyellerini gerçekleştirmelerine yardımcı olmayı da amaçladık.

 

Aslında pandemiden ötürü bütün dünyanın benimsemek zorunda kaldığı bir eğitim sistemi şeklini sizler hayal edip sürdürülebilir bir model haline getirmişsiniz. Çok heyecan verici bunu dinlemek! Biraz anlatır mısınız o zaman: Devlet ortaokullarında okuyan öğrencilere destek verdiğinizi söylediniz. Nasıl bir destek veriyorsunuz? Bunları öğrencilere nasıl ulaştırıyorsunuz? İçeriklerinizi nereden sağlıyorsunuz? Tüm derslerden destek veriyor musunuz yoksa sadece bilime yönelik ders destekleri mi bunlar?

Tam da anlatmak istediklerim! Şöyle: Evet, devlet ortaokullarında okuyan ve bilime hevesli ve gayretli tüm öğrencilere tamamen ücretsiz olarak destek sağlayabiliyoruz. 2 yılı tamamladığımız şu sıralarda Türkiye genelinden hemen hemen tüm illerden öğrencilerimiz var. Tabii az sayıda öğrencimiz olan illerden daha çok katılım alabilmek için de çalışıyoruz.

 

Tüm içeriklerimizi dernek profesyonel öğretmen kadromuz (6 öğretmen) 5, 6, 7 ve 8. sınıflar için haftalık ders içeriklerini MEB müfredatına paralel olarak hazırlıyorlar. Tüm içerikler haftalık olarak yapılandırılmış bir şekilde gönüllü eğitmenlere sağlanıyor. Eğitim–öğretim yılı boyunca yaklaşık 30 hafta süre ile her hafta, haftada bir saat ortalama 10 kişilik çevrimiçi sınıflarda gönüllü eğitmenlerimiz canlı ders desteklerimizi veriyorlar. Bunun yanı sıra her öğrenci isterse haftada bir saat de gönüllü eğitmenine takıldığı sorular veya konularla ilgili danışabiliyor.

 

İçeriklerimizin büyük kısmını Vitamin ve Khan Akademi’den sağlıyoruz. Vitamin içerik konusunda Derneğimize büyük bir destek sağlayarak sistemini öğrencilerimize ücretsiz olarak sağlıyor. ‘Bilime hevesli ve istekli öğrenciler’ olarak yola çıktığımız için ana ders desteklerimiz matematik ve fen bilimleridir. Derneğimize kayıt olan bir öğrenci en fazla iki dersten ders desteği alabilir ve bu iki dersten en az bir tanesinin matematik veya fen bilimleri olması zorunludur. Matematik, fen bilimleri, Türkçe okuma-anlama ve İngilizce iletişim ders desteklerimiz mevcuttur.

 

Ayrıca belirtmek isterim; desteklerimiz sadece ders içerikleri ile sınırlı kalmıyor. Öğrencileri Dünya üzerinden akademisyenlerle canlı yayınlarda buluşturduğumuz Yeni Ufuklar seminerleri, öğrencilere sağladığımız Hızlı Okuma, kodlama, müze – matematik, akıl oyunları atölyeleri gibi desteklerimiz de mevcuttur. Aylık olarak Okul Destek Derneği Çocuk isimli dergimizi da dijital olarak öğrencilerimize sağlıyoruz. Rehberlik birimimiz hem öğrencilere hem velilere farklı destekler sağlıyor; ihtiyacı olduğunu tespit ettiğimiz öğrencilere rehberlik hizmetleri, velilere ise sınav kaygısı, güvenli internet gibi seminerler verdiriyoruz.

 

Gönüllü eğitmenlerden bahsediyorsunuz. Kimler gönüllü eğitmen olabilir? Nasıl seçiyorsunuz ve süreç nasıl ilerliyor?

16 yaşından büyük herkes gönüllü eğitmenimiz olabilir. Uzaktan eğitim araçları kullanarak çevrimiçi sınıf ortamında ders vermeye istekli, ortaokul öğrencileri ile iyi iletişimi olan, bilgisayarı ve internet bağlantısı olan herkes gönüllü eğitmenimiz olabiliyor.

 

www.okuldestek.org internet sitemiz üzerinden öncelikle başvurularını alıyoruz. Ekibimizin insan kaynakları bölümü profesyonel bir iş başvurusu gibi başvuranlar ile görüşmeler yapıyor ve uygun gördüklerimizin eğitim sürecini başlatıyoruz. Uzaktan eğitim ile 5-6 saatlik bir eğitim süreci sonrasında gönüllü eğitmenlerimiz hazır oluyor ve kendilerine sınıf atamaları yapmamız sonrasında ders desteklerine başlıyorlar.

 

 

Bir gönüllü eğitmenden beklentileriniz nelerdir? Bir kişi gönüllülük başvurusu yaparken neleri bilmelidir?

Gönüllü eğitmenlerimize verdiğimiz eğitimlerde tüm detaylarını sağladığımız şekliyle, kendilerinden:

  • Haftalık olarak canlı derslerini yapmak üzere verilen içerikler ile hazırlık yapmalarını, haftalık canlı derslerini gerçekleştirmelerini, bu canlı ders sırasında yoklama ve ders kaydı alıp bunları ilgili yerlere kaydetmelerini bekliyoruz.
  • Haftalık olarak yine yapılandırılmış olarak kendilerine sağladığımız ödev içeriklerini sınıflarına ödev olarak vermelerini ve bu ödevleri bir sonraki derse kadar kontrol etmelerini istiyoruz.
  • Öğrencileri ve dersleri ile ilgili merkez ekibimizle sürekli iletişim halinde olmalarını, öğrencilerini takip etmelerini ve genel yapılan sınavlarda gözetmenlik yapmalarını bekliyoruz.
  • Gönüllü eğitmenlerimiz haftada 3-4 saatlerini bulundukları ortamdan Derneğimizdeki sınıflarına ayırarak verdiğimiz desteklerden öğrencilerin faydalanmasını sağlayabilirler.

 

Kaç gönüllü eğitmeniniz var? Meslekleri anlamında dağılımları nasıl?

Gönüllü eğitmenlerimizin yarıdan fazlası üniversite öğrencisi; inanın bu dağılımı gördükçe gençlerimizle gurur duyuyoruz ve geleceğe olan inancımız daha da artıyor. Diğerleri ise profesyonel öğretmenler, iş insanları, iş hayatına ara verenler ve emeklilerden oluşuyor.

 

Türkiye genelinde 350’den fazla gönüllü eğitmenimiz her hafta sınıflarıyla ders yapıyor. Gönüllü eğitmen sayımız arttıkça daha fazla öğrenciye destek verme fırsatı buluyoruz. Bizim için ders vermeye hazır bir gönüllü eğitmen, +10 öğrenciye daha ulaşabilmek demek oluyor. Gönüllü eğitmenlerimizin özverili desteklerinden ötürü kendileriyle gurur duyuyoruz.

 

Beraber çalışmamızın her iki taraf için de kazan – kazan şeklinde bir modelde olması için eğitim yılı boyunca elimizden geldiğince gönüllü eğitmenlerimize farklı seminerler ve çalışmalar sağlamaya çalışıyoruz. Bunların içine de en önemlisi özellikle üniversite öğrencisi olan gönüllü eğitmenlerimize sağladığımız mentorluk çalışmasıdır.

 

Harika bir sistem kurmuşsunuz. Başvuran öğrenciler arasından bir seçim yapıyor musunuz?
Elimizde gönüllü eğitmen kaynağımız olduğu sürece, başvuru süreleri geçmeden başvurusunu tamamlayan her devlet ortaokulu öğrencisini Derneğimize kabul ediyoruz. Başvuru sonrasında öğrencilere bir hazır bulunuşluk sınavı yolluyoruz ve bunu tamamlayıp bize geri yollamalarını istiyoruz. Bu sayede aynı seviyedeki öğrencileri bir araya getiriyoruz ve ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan içerikler ile destek sağlıyoruz.

 

Kaç öğrenciye ulaştınız? Türkiye genelinde her ilden öğrencilere ulaşabildiniz mi?

Başladığımızdan bu yana 6500’ün üzerinde öğrenciye ders desteği verdik. 2021-2022 eğitim-öğretim yılında 3500 civarı öğrencimiz vardı. Bu her hafta sadece bir ders için 350’den fazla canlı ders desteği vermemiz demek. Yani sanal ortamda haftada 350+ saat ders açıyoruz ve destek veriyoruz.


Hedefimiz çok kısa bir zaman sonra yılda 5000’in üzerinde öğrenciye destek sağlayabiliyor olmaktır. Gönüllü havuzumuz büyüdükçe bu hedefe ulaşabileceğiz. Ayrıca belirtmek isteriz; kız öğrencilerimize ders desteği sağlayabilmek bizim önceliğimizdir.


Bugün itibarıyla 70 ilden öğrencimiz olsa da elbette büyük şehirlerden daha fazla öğrenci kaydı alıyoruz. İstiyoruz ki Anadolu’nun her köşesinden internete erişimi olan her çocuğa ulaşabilelim. Bunun için bölgesel ve yerel dernekler ile çalışmalar yaparak projeler geliştirmeyi çok değerli buluyoruz.

 

Ders desteklerinden hiçbir ücret almadığınızı söylediniz. Finansal yapınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Elbette! Derneğimize ve bizlere ilk günden itibaren inanmış bireysel ve kurumsal bağışçılarımız sayesinde eğitim desteklerimiz öğrencilere ücretsiz olarak ulaşıyor. İş geliştirme ekibimiz kurumsal iş birlikleri yaparak finansal destek almamızı sağlıyor. Her sene bağımsız denetleme kurumu PwC tarafından denetleniyoruz ve denetim raporunu internet sitemizden paylaşıyoruz. Ayrıca tüm finansallarımızın şeffaf olmasına önem verdiğimiz için Açık Açık’a da üyeliğimizi tamamlamış bulunuyoruz.

 

Tüm bu çalışmalarınızı ve bunların hepsinin temelinde gönüllülük olmasını çok kıymetli buluyoruz. Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Bizi ve ücretsiz ders desteklerimizi lütfen çevrenizdeki ders desteklerimize ihtiyacı olabilecek öğrencilerin ailelerine ve öğretmenlerine duyurun.


Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencileri bizim için çok kıymetlidir. Sosyal sorumluluk kapsamında bizi öğrencilerinize duyurmanızı ve her birisinin Türkiye’nin geleceğinde önemli rol oynayabileceğini fark etmelerini sağlamanızı çok isteriz. Üniversite öğrencisi olan gönüllülerimiz arasında ODTÜ’de olan gönüllü eğitmen sayımız çok az; umarız sayenizde bizi duyarlar. Her bir öğrencinizin Derneğimize gönüllü olarak katılması, bizden ihtiyacı olan 10 ortaokul öğrencisinin daha destek alabilmesi demektir.

 

Bize vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederiz ve çalışmalarınızda başarılar dileriz.
Derginizde bize yer verdiğiniz için çok teşekkür ederiz.