Sunuş

"Zor günlerden geçiyoruz"

Yener Aydın (EE'76)

Maraton

8 Kasım’da bir günde dünyayı koşuyoruz

ODTÜMİST'den Haberler

ODTÜ Rektörüne

ODTÜMİST'den Haberler

Ulus ODTÜ Park

Ekonomi

Genç İşsizliği, İstihdam ve Lir Kuşları

Ali Rıza Güngen (ADM’03)

Uzaktan Eğitim

“Müzik değişince dans da değişir”

Prof. Dr. Soner Yıldırım

Anma

Prof. Dr. Ayten Coşkunoğlu Bear’ın Ardından

Prof. Dr. Gölge Seferoğlu

Anma

ODTÜ bir çınarını daha yitirdi

Prof. Dr. M.Volkan Atalay (EE'87)

Anma

Fahri Doğu........

Yaşar Morpınar (CHE’78)

bi' Dünya ODTÜ'LÜ

Tüm dünyadaki ODTÜ’lüler buluştu

Kitap

Hikayesini Arayan Gelecek

Bekir Ağırdır (MAN'79)

Edebiyat

Pascual Duarte ve Ailesi

Nükhet Tüzüner Tuncay

Edebiyat

Mürşid’in katmerli hikayesi

Müjde Alganer (MAN’93)

Fotoğraf Çalışma Grubu

Karantinayı kitaplaştırmak…

FÇG – Karantina Projesi Ekibi

Felsefe

Korona Günlerinde Felsefeye Devam

Gezi

Ilgaz’ın eteklerinde bir doğa ve kültür vahası

Gülsen Kırbaş

Mentorluk

Yeni bir başlangıç yapıyoruz

Burstan Haberler

Destekçilerimiz

ODTÜMİST'den Haberler

Söyleşi-Gezi-Etkinlik

Burstan Haberler

Salgın döneminde burs faaliyetlerimiz

Necmettin Oktay (76/OR-STAT)

Burstan Haberler

Burs İstatistikleri 2015-20

Burstan Haberler

Salgın döneminde burs faaliyetlerimiz

Necmettin Oktay (76/OR-STAT)

Dünyayı etkileyen salgın, eğitim gören gençliği daha çok etkiledi. Gelecekte sahip olacakları mesleklerine ilişkin temel bilgilere sahip olma ve içselleştirme süreçlerinde sanal ortamları kullanmak zorunda kalmaları, en büyük zorlukları idi. Bunu geçen öğretim döneminde yaşadılar ve bizler de özellikle bursiyerlerimizi yakından izleyen ODTÜMİST-Burs Çalışma Grubu olarak, karşılaştıkları zorluklara tanık olduk.


Uzaktan öğretimde yaşanan en ciddi zorluk, donanım olarak eksiklikleri ve internete erişim açısından sorunları idi. Bu zorlukları öğrenmek üzere küçük anketler ve birebir onları dinlemek şeklinde çalışmalar yaptık. Bazıları bulundukları yerden internete erişim mümkün olmadığı için, uygun yerlerde ortaklaşa ev kiralayarak çözüm arayışında bile oldular.  Üyelerimizin katkılarıyla bir kısmına destek verebildik. Ve de bu ihtiyacın önümüzdeki dönemde yeni katılımlarla daha da artacağını düşünüyoruz.

 

 

Yeni dönemde de yaşanabilecek uzaktan eğitime ilişkin sorunları en aza indirebilmek üzere, salgının ikinci dalgasının beklendiği bu öğrenim döneminde, bursiyerlerimize daha yakın olmayı ve sorunlarını yakından izleyip hızlıca çözümler sunmayı planlıyoruz. Bu konuda en büyük desteği mezunlarımızdan alacağımıza inanıyoruz.


Diğer taraftan, geçen dönemde sanal ortamda yapılan bazı etkinliklerle burs gelirlerimize bir miktar girdi sağlayabildik, bu tür çalışmaları bu dönemde de yaparak ek kaynak yaratma çabalarımızı sürdüreceğiz.


Geçen döneme ilişkin bir başka paylaşmak istediğim konu da burs hesaplarımızın bağımsız denetim kurumunca denetlenmiş olması idi. Bu konuda da her zaman olduğu gibi önemli bir sınavı geçmiş durumdayız.


Bursiyerlerimizin internet kullanımı ve ailelerinde de iş kaybından dolayı uğranılan zorluklar nedeniyle, diğer burs sağlayan kurumların yaptığı gibi, burs ödemelerimizi bu dönemde de kesintisiz sürdürüyoruz. Bu dönemde yüz on iki (112 bursiyer) bursiyerimizi sizlerin katkılarıyla mezun ettik. Mezun ettiklerimiz kadar sayıda bursiyer alarak, mevcut bursiyer sayımızı korumayı öngördük. Bu öngörümüz; ülke olarak yaşanan ekonomik krize rağmen, burs hesaplarımıza girdi sağlamak açısından ciddi bir çalışmayı ve bağışçılarımızın da bir miktar burs artırımı yapmalarını gerektiriyor. Bu konuda üyelerimize güveniyoruz.


Salgın nedeniyle sosyal etkinliklerden sağladığımız gelirler oldukça azaldı. Bazı farklı uygulamalarla burs geliri artırma gayretlerimizi de sürdürüyoruz. Önceki yıllarda İstanbul Maratonu’na katılım yoluyla açılan kampanyalarda, önemli burs geliri sağlayabiliyorduk. Bu sene de sanal olarak planladığımız “Bir günde Dünya’yı Koş” iddiamız çerçevesinde, önceki yıllardaki maratonun benzerini tüm ODTÜ’lüler ve ODTÜ dostları ile gerçekleştirmeyi ve bu çerçevede açacağımız kampanyalarla da burs geliri sağlamayı planladık.

 

ODTÜMİST Yönetimi, Burs Çalışma Grubu ve Maraton Çalışma Grubu olarak 8 Kasım günü herkesin bulunduğu yerde koşacağı/yürüyeceği maraton yoluyla yaratacağımız kaynak dışında, bursiyerlerimizin donanım olarak ihtiyaçlarını da tespit edip karşılamak üzere çalışmalarımız olacak. Birçok şirketin kullanım dışı kalmış, ancak en azından internet kullanımı olanağı sağlayabilecek özellikte elden çıkarabileceği bilgisayarları olabileceğini düşünüyoruz. Bu tür olanaklara üyelerimizin de katkılarıyla ulaşarak, ihtiyaç duyan bursiyerlerimizin donanım gereksinimlerini sağlayabileceğimizi düşünüyoruz.


Tüm gayretlerimiz sahildeki bir denizyıldızını denize ulaştırmak metaforu bağlamında, elimizden geldiğince ihtiyacı olan öğrenci kardeşlerimize destek vererek geleceklerinin oluşumunda bir nebze yardımcı olmak ve de bir başka kuşağın desteği için onlara bayrağı teslim etmek. Kuşaktan kuşağa aktarılacak bu önemli desteği bu günün bursiyerlerine sağlayan bağışçılarımıza, onlar adına teşekkür ediyorum.


İyilik için bağışlarınızı artırmanızı ve de yeni bağışçıların katılmasına destek vermenizi bekliyoruz. Bizim için en önemli kaynak, küçük miktarlarda da olsa, düzenli burs bağışı yapanların sayısını artırarak sürdürülebilirliği sağlayacak düzenli bağışlardır.


Necmettin Oktay (76/OR-STAT)

BÇG Dönem Koordinatörü

 

Sivil toplum bilincini ODTÜMİST ve Köprü Grubuyla birlikte kazandım

Ben Ayşenur Türkarslan. Uluslararası İlişkiler bölümünden bu sene mezun oldum. Mezuniyetime kadar geçen sürede ODTÜMİST’in destekleriyle dolu dolu bir öğrencilik geçirdim. Bursiyerlerden oluşan Köprü grubuyla birlikte sosyal sorumluluk projeleri yaparken gönüllülük hareketi nedir bunu öğredim. Sivil toplum bilincini ODTÜMİST ve Köprü Grubuyla birlikte kazandım. Mezun-öğrenci ilişkisinin öğrenciler için çok önemli ve anlamlı olduğunu düşünüyorum.

 

Burs çalışmaları, maraton kardeşliği, mentorluk programı, kahvaltı buluşmaları ve daha bir sürü organizasyonda ODTÜ’lü olmanın anlamını öğrendim aslında. ODTÜMİST’le tanışmak üniversite hayatımda karşılaştığım en büyük şanstı. Bugün mezun bir ODTÜ’lü olarak sivil toplumun aktif bir parçası olmam gerektiği ve mezun tarafında yer alarak öğrenci mezun ilişkisini sürdürmem gerektiğini biliyorum ve bunun için sabırsızlanıyorum. Üniversiteye başladığım ilk günden beri beni destekleyen ikinci bir ailenin varlığını bilmek çok güzel ve kıymetliydi. İyi ki ODTÜ var ve iyi ki ODTÜMİST’le tanışmışım.


Ayşenur Türkarslan (IR ’20)

 

Aldığımı geri vermek için

ODTÜ serüvenim bu sene hiç farkında olmadan bir anda sona erdi. Ne arkadaşlarıma veda edebildim doğru dürüst ne de okuluma. Mezuniyet sonrası eşyalarımı almaya geldiğimde gördüğüm o ıssız görüntü içimi cız ettirdi. Ne ara mezun olmuştum, Devrim Stadında cübbe giymeden mezun olmak mümkün müydü hiç? Cevap Interstellar’da Cooper’ın istasyona kenetlenmeye çalışırken yapay zekaya söylediği şeydi aslında: “Mümkün değil, gerekli.”

 

Tüm bu hengamede hepimizin oturup düşünecek bolca zamanı olmuştur eminim. Ben de dört senelik yolculuğumu bir bütün olarak düşündüğümde minnettar olmaktan kendimi alamadım. Oynadığım tiyatro oyunlarına, tanıdığım insanlara, Ankara havasına, ODTÜ ruhuna ve tabii ki ODTÜMİST’e. ODTÜMİST fiziksel olarak benden uzakta olmasına rağmen hep yakınımda hissettim. Bunda elbette bizi samimiyetle karşılayıp dinleyen ve bizimle birlikte bir şeyler üretmeye çalışan üyelerin ve dernek çalışanlarının katkısı büyük oldu. Mentorluk programı, dernekle girdiğim ilk yakın temas idi. Burada bir mezunla eşleşip kariyerim ve gelişimim üzerine 6 ay boyunca durmadan yol aldık. Kâğıt üzerindeki süreçten çok daha fazlasını, öğrenme ortaklığında eğer şanslıysanız oluşan sinerji vaat edebiliyormuş, yaşayarak öğrendim. Program benim açımdan o kadar başarılı oldu ki bu faydayı başkalarına da duyurabilmek için görsel-işitsel tanıtım materyalleri hazırlayacak bir ekip kurup içerik ürettik. Sonrasında bu da yetmedi ve menti olarak başladığım serüvene mentor olarak devam etmeye karar verdim. Aldığımı geri vermek olarak gördüğüm bu yolculuk böylece kemaline erdi ve bu ikili ilişkiye girdiğim herkesle halen irtibat halinde olmam sanırım programın kurduğu bağları açıklıyor. Maraton koşmak için İstanbul’a bir mezunun evine gittiğimde ise aklımda gerçekten şüpheler vardı. Neden bizimle bu kadar bir arada olmak istiyorlar, bizden bir şey mi istiyorlar diye düşünmüştüm. Buna mukabil, gördüğüm misafirperverlik ve sıcaklık beni benden aldı. Evlere konuk olup, İstanbul’u dinledim ve yaşadım. Her şey bittiğindeyse WhatsApp grubunda güzel fotoğraflar, anılar ve karşılıklı iyi dilek ve esenlikler uçuşuyordu. O gün sanki sadece biz maratonu bitirmedik, maraton da bizi iyi yönde dönüştürdü. Son olarak Assos’ta bir mezunumuzun otelinde yapılan İngilizce birlikte düşünme kampı liderliği yapma fırsatına sahip oldum bu sayede ve sürdürülebilirlik temalı yapılan projelere bir hafta boyunca rehberlik yaptım.


ODTÜMİST bursiyeri olmak, maddi destek almaktan çok daha fazlası oldu benim için hep. Öğrenci-mezun sinerjisi odaklı bir vizyonu olan dernek kendiyle aynı vizyonu paylaşabilenlere networking, samimiyet ve dayanışma sunuyor. Bu temel değerleri taşıyan herkes kendi kabına dolduracak şeyler buluyor. Benimle aynı tecrübeleri yaşayan düğer bursi arkadaşlarım da benzer duygu ve düşüncelerde şüphesiz. O halde bu geleneğin devam etmesi için el ele verip birlik olmalıyız ve dünyaya ODTÜ’lünün gücünü her fırsatta göstermeliyiz. Çünkü #ODTÜlüYalnızDeğilsin.


Hasan Can Öztürk