Sunuş

"Zor günlerden geçiyoruz"

Yener Aydın (EE'76)

Maraton

8 Kasım’da bir günde dünyayı koşuyoruz

ODTÜMİST'den Haberler

ODTÜ Rektörüne

ODTÜMİST'den Haberler

Ulus ODTÜ Park

Ekonomi

Genç İşsizliği, İstihdam ve Lir Kuşları

Ali Rıza Güngen (ADM’03)

Uzaktan Eğitim

“Müzik değişince dans da değişir”

Prof. Dr. Soner Yıldırım

Anma

Prof. Dr. Ayten Coşkunoğlu Bear’ın Ardından

Prof. Dr. Gölge Seferoğlu

Anma

ODTÜ bir çınarını daha yitirdi

Prof. Dr. M.Volkan Atalay (EE'87)

Anma

Fahri Doğu........

Yaşar Morpınar (CHE’78)

bi' Dünya ODTÜ'LÜ

Tüm dünyadaki ODTÜ’lüler buluştu

Kitap

Hikayesini Arayan Gelecek

Bekir Ağırdır (MAN'79)

Edebiyat

Pascual Duarte ve Ailesi

Nükhet Tüzüner Tuncay

Edebiyat

Mürşid’in katmerli hikayesi

Müjde Alganer (MAN’93)

Fotoğraf Çalışma Grubu

Karantinayı kitaplaştırmak…

FÇG – Karantina Projesi Ekibi

Felsefe

Korona Günlerinde Felsefeye Devam

Gezi

Ilgaz’ın eteklerinde bir doğa ve kültür vahası

Gülsen Kırbaş

Mentorluk

Yeni bir başlangıç yapıyoruz

Burstan Haberler

Destekçilerimiz

ODTÜMİST'den Haberler

Söyleşi-Gezi-Etkinlik

Burstan Haberler

Salgın döneminde burs faaliyetlerimiz

Necmettin Oktay (76/OR-STAT)

Burstan Haberler

Burs İstatistikleri 2015-20

Mentorluk

Yeni bir başlangıç yapıyoruz


 

Mentorluk Programı Çalışma Grubu ve geçtiğimiz dönem sonunda uyguladığımız anket aracılığıyla İçerik Geliştirme Grubumuza katılan, bursiyer ve mezunlarımızdan oluşan 21 kişilik bir grup, yaz boyunca çalışarak, üç programımızın içeriklerini güncelledi.


Covid-19 salgını ve İzmir Depremi, hepimize, ayrışmadan dayanışmanın önemini hatırlattı. 6. dönemimizde, mezunlarımızın bursiyer ODTÜ öğrencilerine mentorluk desteği verdiği programımızda başka bir yenilik daha var: artık ODTÜMİST'in yanısıra, diğer ODTÜ Mezun Dernekleri üyelerini mentor ve bursiyerlerini de menti olarak programlarımıza dahil ediyoruz.


Programlarımızın birisinde mentor veya menti olmak isterseniz, sizi dernek web sitesindeki Mentorluk sayfasına davet ediyoruz: https://odtumist.org/burs/mentorluk/

 
ODTÜMİST 2020-2021 Mentorluk Programları Çalışma Grubu

 

 

 

Mentorluk tavsiye vermek DEĞİLDİR

 

Mentorluk, herhangi bir konuda durumsal bilgeliği olan bir kişinin bir rol model yaklaşımı ile ilham veren, ufuk açan sohbetlerle, yaşanmışlıklarından yola çıkarak, konu hakkındaki bilgeliğini ve networkünü de devreye sokarak mentisinin bu alanda gelişimine vesile olmasını amaçlar. Mentorluk bu anlamda adeta ütopik bir toplum yapısı vaat eder: Hiçbir ön yargı olmaksızın, her bireyin deneyimi olan alanlarda başka bireylerin gelişimine hizmet etmesi, bireylerin bu şekilde onları bekleyen zorluklara karşı hazırlanması, güçlenmesi, kendi kaynaklarını ve imkanlarını keşfedip çeşitlendirmesi gibi olgular içerir.


Ancak bu bağlamda çok önemli bir hususa dikkatinizi çekmek isterim: Mentorluk, tavsiye vermek DEĞİLDİR… Mentorlukta tavsiye verilmez, mentinin hizmetine sunulan tavsiye paylaşımları olur ancak mentor asla paylaştığı tavsiyeye bağlı kalmaz, sahiplenmez. Ürkek bir kuş gibi sunar ve geri çekilir. Bunun için de aslında size tavsiye edebileceğim pratik bir formül olabilir: Eğer bir tavsiye vermek için içiniz yanıp tutuşuyorsa, söyleyin söyleyeceğinizi ama sonuna bir nokta koymayın, bir virgül koyup ekleyin: “…. desem, ne dersin?”


Hem mentorun ve hem de mentinin bir dönüşüm yaşadığı bu süreçleri en etkin şekilde yapabilmek için sizleri de bu sene uluslararası standartlarda eğitim imkanı ile taçlandırılan mentorluk programımıza davet ediyoruz. Programda yer alan mentorlarımız, ODTÜMİST İstanbul ODTÜ Mezunları Derneğimizin katkıları ile bu alanda dünyada en yetkin kurum olan EMCC Global (European Mentoring and Coaching Council) beynelminel standartlarında hazırlanmış bir online eğitim programına iştirak edebilecekler. Eğitim sonunda arzu eden ve gerekli koşulları yerine getiren mentorlarımız, gereken ilave ödemeyi kendileri karşılayarak uluslararası geçerliliği olan EMCC Foundation seviyesi bireysel mentor ünvanı (EIA) kazanabilecekler.

 

Böylesine anlamlı bir mentorluk projesine destek verebildiğim ve bir paydaşı olduğum için bir ODTÜ mezunu olarak büyük gurur ve memnuniyet duyduğumu da bu vesile ile ifade etmek isterim. Bu projenin her anlamda en yüksek standartlarla hayat bulması için özverili çalışmalarından ötürü çalışma grubumuzun bütün mensuplarına en içten şükranlarımı sunmak isterim.


Dr Rıza Kadılar (IE'91)
ODTÜMİST Mentorluk Programları 2020-2021 Dönem Danışmanı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mentorluk programı serüvenim

 

Ben ODTÜ Mimarlık 2020 mezunlarından Ecem Kulubecioğlu. ODTÜMİST hikayem ODTÜ’de öğrenci olmamla başladı. Her iki hikayemin de hep sürecek olması beni mutlu ediyor. Her zaman bir ODTÜ’lü ve ODTÜMİST üyesi olarak kalacağımı biliyorum. ODTÜMİST bursiyeri olmak, ODTÜ’lülerden oluşan her zaman sıcak ve birbirine destek veren bir topluluğun parçası olmaktır.


Hatay'dan Ankara'ya geldiğimde sudan çıkmış balığa dönmüştüm. Sorumluluğuyla, istek ve tercihleriyle tamamen bana kalmış ani gelen özgür bir yaşamım vardı artık. Bu hem çok heyecanlı hem de çok korkutucuydu. Küçük şehirden gelmiş bir insan olarak çok fazla bilinmezlik vardı. Burs mülakatları sırasında ODTÜMİST ile tanıştım. Mimarlık hakkında çok az şey bilen ve yeni hayatına tek başına adapte olmaya çalışan bir hazırlık öğrencisi olduğumu mülakatta farkettiler. Çok sıcak ve dostane yaklaşımlarına rağmen titreme derecesinde gergindim. Bunun üzerine son sınıf mimarlık öğrencisi bir bursiyerden benimle iletişime geçip yardımcı olması istenmişti. Bu benim için çok ani ve beklenmedik olmuştu ama yaşadığım sevinç ve mutluluğu bugün gibi hatırlayabiliyorum. Tek bir kişi olarak benim üzerime düşünülmüş ve çözüm üretilmeye çalışılmıştı. ODTÜMİST’in hayatıma attığı en yumuşak adımlardan biriydi bu.


Mezunlarla düzenlenen pazar kahvaltısı mesajını alınca mutlaka gidip ODTÜ mezunları nasıl oluyormuş, hep bahsedilen ODTÜ’lü olma, birbirine destek olma durumu nasıl hissettiriyormuş çok merak ettim. O kahvaltıda mimar bir mezunla tanıştım. Başta herkes sessiz ve çekingen olmasına karşın mezunların çabasıyla herkes bir anda sorular sormaya konuşmaya başlamıştı. Arada ne bir sosyal statü ne de yaş olgusu vardı. Ortak bir duygu vardı; ODTÜ’lü olmak… Birbirine yardımcı olmak… Bütün o başarılı ODTÜ mezunları arasında hep hissettirilen, geleceğin çok başarılı yeni mezunları olacağımız hissi... Kim olursam olayım ODTÜ’lü olduğumu ve bana saygı duyulduğunu hissetmem büyük bir özgüven getirmişti. Yemek alma sırasında mezun-öğrenci karışık beraberdik. Mezunlarımızın iletişim kurma çabası, henüz tanışmamışken bile arkadaş gibi sohbet açma kabiliyetleri, benim için sosyal ortamlarda girişken olma konusunda çok ölçülü ve saygı duyduğum örneklerdi. Mezunlar derneğiyle ikinci yakınlaşmam böyle olmuştu.


2. sınıfta iken, o dönemde e-mentorluk olan bugün Kariyer Mentorluk olarak adlandırılan program ilanını görünce hiç tereddüt etmeden başvurdum. Kariyer geleceğim belirsizdi ve bu konuda iletişim kurabileceğim bir mentorumun olması bir fırsattı. Eğitim süreci sonunda eşleşmeler belli olmuş ve mentorlarımızı ilk o an öğrenmiş olduk. İlerleyen saatler tanışmamız için bize ayrılmıştı. Mentorumle genellikle akşam saatlerinde görüşüyorduk ve ben bölümde ödev yapıyor oluyordum. Tükenmişlik hissiyle yarıda bırakmamak için direnirken görüşme vaktimiz gelmiş oluyordu. Görüşmelerden sonra kendimi yeniden enerji dolmuş ve mutlu hissediyordum. Bu görüşmeler psikiyatri seansı değildi tabii ki. Mutlu olmama neden olan durum, sorunlarım üzerine aynı sorunları tecrübe etmiş başarılı biriyle oturup birlikte çözüm üretmeye çalışmaktı. Yaptığı yönlendirmelerle ‘kendi sorunuma nasıl çözüm üretebilirim?’ sorusuna cevap buldum. En umutsuz anlarda bile aslında çözüme odaklanınca durumun o kadar da kötü olmadığını öğretti bu birliktelik bana. Farklı bakış açılarımız sayesinde görüş açımı genişletmiş oldum. Süreç boyunca yanımda hep gördüğüm ya da hiç görmediğim başka insanların desteğini de hissettim. Staj bulmakta zorluk çekiyorken, mentorum aracılığıyla, mezun havuzundan yardımcı olmak isteyen birçok insanla tanıştım ve görüştüm. Nihayetinde stajımı kendi çabamla ama profesyonel yönlendirmelerin gücünü hissederek buldum.


Son senemde, diğer mentorluk programlarıyla karşılaştırıldığında nispeten daha yeni olan AKRAN MENTORLUK programıyla tanıştım. Alışma süreci zorlu geçmiş ve Ankara ile ODTÜ’nün güzelliklerini keşfedebilmiş bir ODTÜ’lü olarak başka bir ODTÜ’lüye bu konuda yardımcı olma duygusunu yoğun yaşadım. Bu duygu benim ODTÜMİST'ten öğrendiğim ve her zaman devam ettirmekte hevesli olacağım ODTÜ’lü yardım ve dayanışma duygusuydu. Hep yardım isteyendim ve artık ben de bir anlamda yardım etme yetkinliğine sahiptim. Akran mentim benim hazırlıktaki halimin aksine çok sosyal ve dışa dönük bir bireydi. Bu, ilişkimizde karşılıklı öğrenme açısından bize çok şey kattı. Akran Mentorluk Programı’nda ODTÜ’de ilk senesini tecrübe eden öğrencilerden ODTÜ’ye alışma sürecini kolay geçirmesi ve kendini sosyal, kişisel anlamda keşfedebilmesi hedeflenir. Bu hedefler doğrultusunda birbirimize sosyal, kültürel olarak çok şey kattık. Haftada bir yapılan fiziksel görüşmeler esnasında onun da hedefi çeşitli alanlarda kendini keşfedebilmekti. Pandemi sürecine girmemizle görüşmelerimiz ciddi bir sekteye uğradı. Görüşmelerin sanal ortamda gerçekleştirilmeye başlanması, mentimin konuşma ve ilişkiyi devam ettirme özgüvenini zedelemişti. Başlangıçta sıkıntı çekmiş olsak da bu zorlu süreçte düzenli görüşmelerle, duruma birlikte uyum sağlayabileceğimiz bir birlikte öğrenme partnerimizin olmasının önemini kavramış olduk.


Pandemi koşullarında mezun olmak ODTÜ’ye gerektiği gibi ‘hoşçakal’ diyememekti. ODTÜ’de başladığım yüksek lisans programıyla bu ‘hoşçakal’ı biraz ertelemiş oldum. Bu süreçte bana hayatın çeşitli alanlarında birçok şey katan mentorluk programlarına destek olabilmek için, öncelikle ODTÜMİST mentorluk çalışma grubunda bulunarak, mentor ve mentilik tecrübelerimden de faydalanarak içerik hazırlamaya yardımcı olmaya başladım. Şimdi ise, çalışmanın büyük bir gurur olduğu sayın Murat Önder hocamla birlikte Akran Mentorluk Programı eş-koordinatörüyüm. Henüz çok yeni olan eş-koordinatörlük maceramda, mentorluk programının arka planında hazırlanan resmi süreci ve hazırlık aşamasını görüp, bunu karşılıksız bir şekilde yapan mezun hocalarımla çalışınca ODTÜMİST’e ve ODTÜMİST mentorluk programları çalışma grubunda yer alan, ciddi zaman ve çaba harcayan hocalarıma saygım kayda değer biçimde arttı. Hayatımda bu kadar güzel rol modeller olduğu için çok şanslıyım.


Bu şansı bana veren ODTÜMİST’e teşekkür ederim.


Ecem Kulubecioğlu (ARCH'20)

ODTÜMİST Akran Mentorluğu Eş-Koordinatörü